De mooiste hike van Europa?

Caspar David Friedrich

Je kent een van de beroemdste werken van de romantische schilder vast. Een man die lijkt uit te kijken over een oneindig berglandschap. Een schilderij dat mij ogenblikkelijk naar mijn rugzak en wandelschoenen laat grijpen. Deze week op Rügen zag ik meer van zijn werk en bezocht een van de plekken die hij schilderde. Las ook over zijn noodlottige jeugd, zijn schuldgevoel en trauma. Hij zakte door het ijs, werd gered door zijn broer, die daarbij zelf verdronk. Het schijnt de reden te zijn dat hij personen vooral op de rug gezien schilderde en moeite had met menselijk contact.

Hij schilderde een prachtig uitzicht op de krijtrotsen van Rügen. Nog steeds kun je de plek bezoeken waar hij in 1818 stond toen hij dit tafereel schilderde. Er is wel wat veranderd want de krijtrotsen zijn door instortingen nog steeds in beweging.

Krijtrotsen op Rügen, 1818 (Wikimedia Commons)

Eeuwenoude beukenbossen

En de wandeling er naartoe gaat door eeuwenoude beukenbossen beheert door de natuur zelf. Geen moeilijke ingrepen van de mens, geen overdreven opruimwoede! Een tijdloos oerbos. Echt een overweldigende ervaring om daar te lopen. Echte stilte! Het pad stijgt en daalt, stijgt en daalt, hetzelfde geldt voor je hartslag.

Zo nu en dan tref je toch nog een eenzame wandelaar, rustig groetend, verder alleen de vogels, veel vogels. Het pad voert al snel langs de krijtrotsen en geeft waanzinnige doorkijkjes de diepte in op het azuurblauwe water van de Oostzee.

Hier en daar een waarschuwingsbord met ‘Levensgevaar’. Regelmatig storten er stukken krijtrots in, zo nu en dan een wandelaar.

Als ik even later omkijk naar de plek waar wij 200 meter geleden stonden, zie ik hoe broos die plek is. Hier betekent ‘Levensgevaar’ gewoon niet eigenwijs zijn. Het uitzicht is sowieso adembenemend en dat is het stijgen op het pad bij vlagen ook.

Europa’s mooiste hike

Deze wandeling van Sassnitz naar de Königsstuhl geldt als een van de mooiste hikes van Europa. Met recht! Nu in het voorjaar is het prille groen van de uitlopende beuken al schitterend, maar hoe zal het hier in de herfst zijn, als de beuken hun prachtige herfstkleuren krijgen? Ik kom er voor terug besluit ik!

Nationaal park Jasmund
Sharing is caring

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.