Niets zweverigs aan een bosbad!

Knallend groen

Bij een bosbad denk ik dan meteen aan zweverig door het bos drentelen en bomen knuffelen. Niets is minder waar. Als je even Googled stroomt je scherm vol met de nodige zweverige websites, maar ook met veel wetenschappelijk materiaal ter ondersteuning van de gezondheidswinst, die te behalen is met een stevige boswandeling.

Hoewel het rustig op het mos aanwezig zijn en gewoon om je heen kijken hetzelfde effect heeft. Zoals nu, in de lente terwijl het groen knallend te voorschijn springt

Medicijnkast

De stofjes die bomen afgeven doen wat met je. Zeg maar zoals je badolie in een warm bad. Rustig inhaleren zou ik zeggen. Mindfull aanwezig zijn doet de rest. Het versterkt het immuunsysteem en zenuwstelsel, verlaagt de bloeddruk en versnelt herstel bij ziekte om er maar een paar te noemen.  Grieperig, dan lekker naar het bos!

Het aanwezig zijn in de natuur doet je ook beseffen hoe alles met alles verbonden is. Hoe bomen elkaar steunen door hun ondergrondse wortelsystemen en samen een ecosysteem vormen. Hoe dieren en  de kleinste organismen er een plek hebben en samenwerken. In stilte, zonder het rumoer dat de mens er vaak voor nodig heeft.  En ook doet besef ik mij dat de mens zich zo slecht aanpast aan dat ecosysteem.

Neem eens de tijd om een vierkante meter bos echt te bestuderen.

Nature quest

Wil je meer? Echt eens voelen wat een bos echt met je doet? Blijf dan eens 24 uur in het bos. Zoek een plek waar je ongestoord kunt verblijven. Zeg maar een stukje van 10 bij 10 meter en blijf  binnen dat kwadrant. Beleef het bos, voel het bos, maar vooral ook voel wat het met je doet!

Ben benieuwd wat je ervaart, waar je aan denkt, welke inzichten het je oplevert.

Inlezen

Eerst even lezen voordat je de uitdaging aangaat? De volgende titels vind ik echt de moeite waard:

De 8 grote lessen van de natuur Gary Ferguson

Leven als een beest Charles Foster

Dikke oude bomen Gerard Janssen

Sharing is caring

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.