Caminho Português

Toe aan een reset? Even een mentale-flos om de oude hersencellen versneld te verwijderen? Dan is de Camino Português jouw wandeltocht! Vooral als je rond oktober of november op pad gaat. Ruim 630 kilometer langs de kust van Portugal en Spanje naar Santiago de Compostela.

300 kilometer naar binnen reizen

Wij vertrokken uit Porto, dat reduceert de tocht met zo’n 300 kilometer. Het weer was uitdagend. Code Rood aan de kust en overal overstromingen. De nationale zenders hadden het er maar druk mee. Na een dag afwachten of het ooit nog beter zou worden zijn we maar gewoon gestart.

Harde wind, regen, maar ook heldere luchten, zon en prachtige vergezichten. De mooiste Portugese dorpjes in de rust, die alleen de herfst de Costa Verde brengt. Genoeg restaurants en overnachtingsmogelijkheden die ondanks het ruige weer nog open waren (dat is na midden November echt wel anders). Op verschillende locaties waren wij de laatste gasten voor de seizoensluiting. Maar vooral was het 300 kilometer naar binnen reizen, stap voor stap jezelf en anderen tegenkomen.

Een geweldige reis in 14 dagen (2 rustdagen) liepen we naar Santiago de Compostela. Een wandeling door heel mooie bossen, pittoreske dorpen, lelijke steden, mooie bergkammetjes, paden die veranderd waren in beken,  stranden waar de vloed ons deed rennen langs de rotsen om de aanrollende golven te ontlopen.

Het weer zal ik mij altijd blijven herinneren, maar ook de geuren en vriendelijke bevolking en de les ‘je kunt veel meer dan je denkt’

Je kunt veel meer dan je denkt

Over lessen gesproken ‘Je kunt veel meer dan je denkt’ was denk ik de belangrijkste. Maar ook ‘Neem jezelf niet als norm’, ‘Zorg voor elkaar’ en ‘regen is ook maar een concept’. In Nederland zeggen we bij 7 mm ‘hmm slechte dag’, op de caminho vertrokken we met 44 mm onder het motto ‘we hebben een poncho’ !  En dat is het!  Zien wat er komt en dan een passende actie nemen. Niet teveel overdenken, maar gewoon doen. Vertrouw op jezelf en je creativiteit.

10 kilo

Een andere les ‘je hebt erg weinig nodig om op reis te gaan’, Alles wat niet op je rug past heb je eigenlijk niet nodig. Rugzak van 10 kilo inclusief water is meer dan zat en verhoogt je loopplezier. Hiking Poles zijn een must en een weldaad voor je knieën.

En misschien wel de wijste les ‘ga niet trouwen voordat je met elkaar een caminho in het regenseizoen gelopen hebt’. Daarna weet je wat je aan elkaar hebt 😉

Bon Caminho!

 

 

Sharing is caring

Sociale innovaties om de ellende rond Covid-19 te verlichten

Honoursstudenten van de Longwood University(US) en studenten van het Honoursprogramma Social Innovation gaan een maand lang onderzoeken wat de gevolgen voor jongeren zijn van COVID-19 en wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen de jongeren in de US en NL.

Vervolgens gaan ze de uitdaging aan om met sociale innovatieve ideeën te komen om deze gevolgen te verlichten. 12 internationale teams leveren hun ideeën aan in een podcast! Zo leuk en spannend kan onderwijs zijn.

Sharing is caring

Politiek bestuur ervaren: het democratiespel

Windesheim Honoursstudenten van meerdere programma’s speelden samen met studenten van Toegepaste Gerontologie op 11 november het Democratiespel in de Statenzaal van de Provincie Overijssel.

Onder de bezielende leiding van Rosalie Bosman en Poem ter Mors van de Provincie Overijssel werd een voorstel rond het festivalbeleid van de provincie behandeld. Een prachtige uitdaging om op deze manier inzicht te krijgen in het politiek bestuur!

De studenten gingen met elkaar in debat en zij besloten democratisch hoe de provincie met festivals dient om te gaan. Een geweldige avond met vurige debatten!

Sharing is caring

Kom op met je kop!

Mooi initiatief van Frank Holten, zeker de mooite waard om even de onderstaande film te bekijken en natuurlijk die kop koffie te doneren! Samen zijn we in staat iets moois tot stand te brengen! Help mensen met een arbeidsbeperking aan een baan. Naast het mooie initiatief van Campus Woudhuis waar we met studenten van het Windesheim Honoursprogramma Sociale Innovatie aan werken vraagt ook dit initiatief om jouw aandacht en hulp!

Bekijk hier de film, https://lnkd.in/dRpUfau klik dan op de link die hieronder staat waarmee je €2,80 stort! Het kost je maar één minuut en het geld voor één kopje koffie.

Wij zetten ons belangeloos in om 100.000 mensen met een arbeidsbeperking de kans te bieden op de baan die ze verdienen en om hun dromen en ambities waar te kunnen maken. We hebben jouw kopje koffie daarbij hard nodig!

Hier👇 kun je je kopje koffie doneren. https://lnkd.in/dgs8pvD Dank voor je support! Delen wordt gewaardeerd!‘ (Bron LinkedIn Frank Holten)

#komopmetjekop

Sharing is caring

Dutch Design Week 2019

De Dutch Design Week 2019. Een mooie gelegenheid om de ideeën van 2600 internationale designers te bekijken en te doorgronden. Veel nieuwe materialen, neem bijvoorbeeld paddestoelen om mee te bouwen, maar ook hout als materiaal om co2 op te slaan.

Veel social design, bekende en nieuwe designers. Veel filosofische vragen die de moeite waard zijn te stellen.  Robots die jouw emoties lezen, sustainable design, hergebruik, afval bestaat niet meer.

En natuurlijk de niet te missen Graduation Show 2019 van de Design Academy. Maar ook ‘De Angstfabriek’ over  hoe ‘angst’ gebruikt wordt om nieuwe producten aan de markt te brengen. Kortom een kijkje in de toekomst en het heden onder het motto: If not now then when?

Een goede reden om af te reizen naar Eindhoven. Nog te zien tot en met 27 oktober.

Sharing is caring

Dragons’ Den Landgoed Woudhuis

Afgelopen weekend was het Landgoed Woudhuis het decor van een spannende Dragons’ Den. Studenten van het Windesheim Honours Programme Social Innovation ontwikkelden in 48 uur plannen om Campus Woudhuis tot bruisend middelpunt te maken van het landgoed.
Uitgangspunten: leren voor iedereen, groen DNA, verbonden met wijken en bedrijven in Apeldoorn en de regio.
De Dragons Kien van Hövell tot Westerflier, Marco Mout en Annemarth Idenburg gaven de studenten positief kritische repliek op de business case, de voorgestelde identiteit van het landgoed, de vormen van eigenaarschap, de relatie met de sustainable development goals van de UN en de gevolgen van het stikstofdebat. Waardevolle inbreng die leidt tot bijstelling en prioritering van de plannen!

Aanstaande maandag gaan we samen met de opdrachtgever Jaap Berends de projecten herordenen en prioriteren om de komende 3 maanden maximale impact te bereiken. Zo leuk kan onderwijs zijn!

Sharing is caring

Het Zoutpad

Wat als je in een week je huis en je inkomen verliest en je vervolgens hoort dat je partner ongeneeslijk ziek is? Dan besluit je een tent te kopen en te gaan wandelen. Niet zomaar een wandeling, maar het South West Coast Path langs de zuidkust van Engeland.

Een wandeling uit wanhoop, 1014 kilometer langs een soms onherbergzame kust. Raynor Winn beschrijft de tocht in haar boek ‘Het Zoutpad, over oude wegen maar een nieuw begin’. Geen fictie, maar werkelijkheid, in de marges van de reisgids van Paddy Dillon geschreven.

Niet weten wat er komen gaat, maar het desondanks aangaan. Een bijzonder boek! Geschreven in een stijl waardoor je het eigenlijk niet weg wilt leggen, maar ook niet snel wilt lezen omdat je bij de belevenissen wilt blijven. Elke stap mee wilt lopen. Vreest en hoopt dat de ziekte op afstand blijft, omdat je Raynor en Moth na het eerste hoofdstuk al in je hart gesloten hebt!

Een boek over wandelen, maar ook over leiderschap, over durven, over moeten, over afzien, over ethiek, over honger, maar ook over al datgene dat het leven de mooite waard maakt.

Een boek dat tot nadenken aanzet!

Luister hier naar een interview met Raynor Winn.

Sharing is caring